Vincent Verleyen

Kaasmaker in Gesves

www.fromageriedusamson.be

Het vernuft van de natuur heeft mij altijd al geboeid. Zo ontstond in mijn jeugd de passie waaruit mijn huidige beroep is gegroeid: het maken van kaas op basis van rauwe melk. Ik bedenk nieuwe kazen, laat ze rijpen, biedt ze aan mijn klanten en verdedig ze met enthousiasme. In 1988 studeerde ik af als agronoom en ik heb altijd in de landbouwsector gewerkt. Zo was ik 15 jaar actief aan de diergeneeskundefaculteit van de universiteit van Luik.

In 2003 volgde ik aan het IFAPME een eerste opleiding voor het maken en laten rijpen van kazen in de hoop ooit een kaasmakerij uit te bouwen.  Uiteindelijk diende de kans zich aan in 2010 toen de Fromagerie du Samson een overnemer zocht. Mijn droom ging eindelijk uitkomen! Na enkele maanden van onderhandelingen, heb ik op 1 juli 2011 het productieatelier, de winkel en het personeel (10 deeltijdse en 4 voltijdse werknemers) overgenomen. Zo begon ik aan een avontuur vol verrassingen.

In de zomer van 2012 heb ik met een van mijn kazen meegedaan aan de kaaswedstrijd van Harzé en deze kaas behaalde in zijn categorie de zilveren medaille. Sindsdien heb ik nieuwe kazen gecreëerd en daarmee aan dezelfde wedstrijd deelgenomen. Elk jaar won ik verschillende medailles waaronder een gouden medaille voor mijn Bleu de brebis in augustus 2015! In 2014 won ik ook de wedstrijd voor de Beste Kaasmaker van België (een wedstrijd voor professionele uitmuntendheid).

De waarden waarvoor ik sta, vat ik als volgt samen: een product op basis van rauwe melk, met respect voor de producten en ons terroir. Creatief zijn, met een korte productieketen werken, van kwaliteit een prioriteit maken, en deze waarden zo ver mogelijk uitdragen. Daarom organiseer ik elk jaar een opendeurdag en geef ik ook les aan het IFAPME. Mijn activiteiten worden gedreven door het leitmotiv van Carlo Petrini (Slow Food): “Goed, netjes en correct”.