Thierry Busine

Fabrikant van meubels uit riet en bamboe

in Leuze-en-Hainaut

www.rotin-degroote.com

Bij Rotin Degroote in Leuze-en-Hainaut, vertegenwoordig ik al 19 jaar de 6e generatie van ambachtslieden en fabrikanten van traditionele en hedendaagse rotan- en bamboemeubels, de laatste van België. Ik studeerde af in schrijnwerkerij  en leerde het ambacht van rotinier pas later, in de werkplaats. De vorige generatie leidde mij op en van hen leerde ik alle fabricatiegeheimen.

Door jarenlange ervaring leerde ik dit bijzondere materiaal, de rotanstok, bewerken en het volledige productieproces van dit meubilair beheersen. Die ervaring stelt me soms in staat in te gaan op heel bijzondere verzoeken.

De grote rotanstok zoals we die bewerken, volgens de oude techniek van het stoombuigen, maakt mijn werk uniek in België. Ons heel bewerkingsproces, van ruwe vorm tot afwerking, gebeurt volledig in huis, en dit geldt zelfs voor de zetelkussens die we in onze eigen werkplaats maken. Deze regeling garandeert kwaliteit en after-sales service voor de klanten. We kunnen ons juridisch statuut van erkend ambacht en het Made in Belgium slogan rechtmatig naar voren schuiven en contrasteren met andere rotanmeubels, die meestal in Azië vervaardigd zijn.

Het bamboewerk, dat recenter is, is gebaseerd op een totaal verschillende en modernere techniek in vergelijking met riet. We werken hier niet met de stok, maar "plat", met uit de massa gesneden materiaal. Dankzij deze techniek kunnen we bamboemeubels een hedendaagser karakter geven.

Sinds we die nieuwe meubels zijn beginnen aanbieden, worden we constant gedreven door creativiteit, reflectie en de wens om iets nieuws aan te bieden. Het is in dat optiek, door traditie en moderniteit te combineren, dat ik dit nu zeldzaam geworden ambacht wil laten evolueren. Zo werd onlangs de designcollectie voor kinderen gelanceerd onder de nieuwe merknaam YSALINES. Ideeën komen we zeker niet tekort...

Terug naar de

10 laureaten >