Kitty Spaenjers

 Concours national pour susciter des vocations auprès des jeunes.

goutes.png

 Huis Pauwels Spaenjers - Multiple

Kitty_5.JPG

Juwelier-ontwerper (Hasselt)

In haar artistieke opleiding werd Kitty Spaenjers gestimuleerd om een zeer avantgarde vormgeving en mindset te beogen in combinatie met de ambachtelijke technieken die ze had geleerd. Besef dat in de jaren negentig ambacht werd geassocieerd met oubollig en ouderwets. Haar visie voor Huis Pauwels Spaenjers is zeker uit deze spanning ontstaan: juwelen ontwerpen en maken met ambachtelijke technieken maar met een zeer hedendaagse karakter. De sieraden worden nog steeds met potlood en aquarelle ontworpen en gemaakt in eigen atelier.  Ambacht is voor haar hierdoor iets zeer hedendaags, iets dat evolueert met de tijd.

In 1990 waren er in Belgie nauwelijks juweelontwerpers die een eigen atelier met winkel hadden. De meeste goudsmeden werken in functie van de juwelier. “We zijn duidelijk geslaagd om hierin een ommekeer te maken en hebben gemerkt dat van in het begin er steeds een groeiend publiek open staat voor het persoonlijk en ambachtelijk gemaakt juweel. De waarde van iets handgemaakt heeft ondertussen de juiste verhouding gekregen qua appreciatie t.o.v. merkproducten.”

Huis Pauwels Spaenjers wil een voorbeeld zijn van hoe een zeer klein atelier (in de keuken) door gedrevenheid en persoonlijke overtuiging kan groeien tot een prestigeuze zaak met een totaal eigen stijl. Ook wil Kitty een misverstand uit de wereld helpen: Als een ambachtelijke ondernemer succesvol blijkt te zijn gaat dit niet steeds over “een-uit-de-hand-gelopen-hobby” maar wel over een doelbewuste studie- en carrierekeuze.

Wat het thema ethisch en duurzaamheid betreft werken ze bij Huis Pauwels Spaenjers met 100% gerecycleerd goud en zilver. Doordat een groot deel van hun klanten oud goud van vorige generaties laat verwerken tot een nieuw sieraad en er in dit proces meestal teveel aan goud is, wordt er met het teveel gewicht oud goud betaald. Vervolgens wordt dit opgekocht oud goud naar een Limburgse smelterij gebracht waar het zuiver goud en zilver herwonnen wordt. Een deel van dit goud en zilver legeren ze dan weer tot nieuw 18krt goud om het opnieuw in de sieraden te verwerken. Het ander deel wordt door de leveranciers verwerkt tot gouden slotjes en andere gouden onderdelen.

  • Facebook
  • Instagram
7_(H)ConcaafGG.jpg
Pauwels-Spaenjers20180604 (19).jpg
36-(2).jpg