Pieter Bombeke

Diamantbewerker in Antwerpen

www.pieterbombeke.com

“Not all diamond cutters are created equal, It's not that they lack technical expertise, but artistic expertise.”

 

In september 1967 begint Pieter aan een opleiding tot diamantbewerker in SITO 2, Meistraat Antwerpen. In december krijgt hij dankzij zijn grootvader een leercontract bij Jan Bouquet (+2010) aangeboden waar zijn zonen Paul en Gerard hem onder hun vleugels nemen.

 

De eerste experimenten komen tot stand In 1989 waardoor hij drie jaar later aangenomen wordt als slijper voor Context Cut, ontworpen door Bernd Munsteiner, en gepatenteerd door Dr. Ulrich Freiesleben. Later slijpt hij ook Spirit Sun voor hem.

In 1997 vertrekt Pieter naar de omgeving van Münster, Westfalen om voor Ulrich jonge werklozen op te leiden voor de beide modellen.

Wanneer hij in 2003 terugkeert naar 'de koekestad' Antwerpen, krijgt hij de eerste patenten voor Solomons Seal, de Davidster als optisch effect. Later volgt o.a. ook de Mercedes ster.

 

In 2004 is hij medesponsor van Alex, een juweel van Beatrijs Asselbergs dat meedoet in de wedstrijd van de Hoge Raad voor Diamant.

Vanaf 2007 neemt hij jaarlijks deel aan Open Ateliers, een groepstentoonstelling van Antwerpse kunstenaars die hun ateliers openen voor het publiek. Daardoor komt hij in 2008 in contact met juweelontwerper Giovanni Corvaja.

Datzelfde jaar sponsort hij Klein Duimke, een juweel van Christophe De Ranter en Christien, ook voor de juwelenwedstrijd van de HRD, nu omgedoopt tot Antwerp World Diamond Centre.