Piet Wostyn

Producent van mosterd in Torhout

www.mostaardwostyn.be

5 generaties Mostaard Wostyn.

Het verhaal van Mostaard Wostyn begint officieel in 1869, wanneer Ivo-Jacob Wostyn ervoor kiest om voltijds mosterd te maken, samen met zijn broer Désiré.
Piet Wostyn, achterkleinzoon van Ivo-Jacob Wostyn nam in 1996 het familiebedrijf in Torhout over. Op deze manier maakt de familie Wostyn in Torhout al 5 generaties lang mosterd, nog steeds volgens het origineel, geheim recept.

Mostaard Wostyn is geen gewone mosterd, maar zeer verfijnde mosterd, gemaakt op basis van streng gelesecteerde donkere mosterdzaden. Wie de aroma's van Mostaard Wostyn proeft, krijgt een culinaire ervaring hors categorie. De mosterd wordt gemaakt zonder kleurstoffen, bewaar- of bindmiddelen en bovendien is ze gluten- en lactosevrij.

Piet breidde het bedrijf nog uit dankzij de ontwikkeling van nevenproducten zoals mosterdbier, mosterdjenever en mosterdpralines. En daarmee is de kous nog niet af want na verloop van tijd lanceerde Piet het idee om een mosterdmuseum te beginnen met honderden mosterdpotten en documenten die ze over de eeuwen verzameld hebben. Ook was de familie Carbon uit Roeselare, mosterdmakers tot de jaren '80, hiervoor bereid om een oude mosterdmolen ter beschikking te stellen. Na de nodige restauratie is deze molen uitgegroeid tot het pronkstuk van het museum, dat sinds 2004 ondergebracht is in de Oude Gentweg 63 in Torhout.

Het mosterdwinkeltje zelf bevindt zich nog steeds in het ouderlijk huis op het Conscienceplein.