Maud Bekaert

Letterbeeldhouwster in Brugge

www.lettersinsteen.be

STONED!

Letterbeeldhouwster Maud Bekaert ontwerpt letters die ze met hamer en beitel beeldhouwt in natuursteen.

Toen ze 23 jaar geleden een sabbatjaar inlaste na haar middelbare school, besloot ze dit te gebruiken om een ambacht te leren. Als bij toeval werd dat letterbeeldhouwen. Ze wou een jaar met haar handen werken alvorens naar de universiteit te gaan. Na enkele weken wist ze echter dat ze dit de rest van haar leven wou doen. Ze raakte volledig in de ban van letters en hun geschiedenis. Van stenen. Van vormen en verhoudingen. Van de magie van het creëren. Dat ene jaar werd uiteindelijk een intensieve opleiding van drie jaar bij een letterbeeldhouwer en bij diverse kalligrafen.

Na haar opleiding startte Maud haar eigen atelier in Brugge waar ze in opdracht werkt en vrij werk maakt voor tentoonstellingen. In de Brugse binnenstad heeft ze een winkel waar ze een collectie geschenkstenen aanbiedt. En sinds 2011 verkoopt ze die geschenken ook online in haar webwinkel Letterwebshop. In de zomer geeft ze het ambacht door in zomerstages.

Elke opdracht is uniek en wordt persoonlijk met de klant in haar atelier besproken. Aan de hand van foto's, ontwerpen en maquettes detecteert ze wat de klant wil en vertaalt dit in een voorontwerp. Sommige letters tekent ze met potlood op papier, andere schrijft ze met pen en inkt of met penseel en verf. Het ontwerp zet ze na overleg met de klant over op de steen met ouderwets carbonpapier. Daarna gaat ze aan de slag met hamer en beitel.

In opdracht maakt ze onder meer grafstenen, naamplaten, en inhuldigingsstenen.
Als ze vrij werk maakt, speelt het verlangen om betekenis niet noodzakelijk op de eerste plaats te zetten een grote rol, zonder dat ze daarom afstand neemt van letters, woorden of taal. Die vrije werken stelt ze tentoon in binnen- en buitenland.

Maud experimenteert graag met nieuwe materialen en technieken en verlaat ook wel eens het pad van steen. Zo lasert ze letters in cortenstaal, maakt ze grote monumenten in beton en onderzoekt ze de mogelijkheden die 3D printers haar kunnen bieden.
Zo laat ze traditie en innovatie met elkaar communiceren in haar werk.​