Parel van

de Jury

2016

Ludovic Elens

Brillenmaker in Brussel

www.lunetierludovic.be

Een ambachtelijke brillenmaker creëert brillen. Het is ondertussen een zeldzaam beroep geworden. Voor zover ik weet ben ik de enige brillenmaker in België die op maat werkt.
Ik creëer allerlei soorten brillen: zonnebrillen, optische brillen, rond, klassiek of in vlindervorm, excentriek, rechthoekig, discreet, groot…

Voor de monturen gebruik ik verschillende materialen: celluloseacetaat, buffelhoren, zeboehoren, exotische houtsoorten, goud, metaal…Elk paar is uniek en spruit voort uit het overleg met de klant. Ik peil naar zijn wensen, smaken, gewoontes en ik houd ook rekening met zijn lichaamsvorm.
Het opnemen van de maten gaat vooral over de vorm van de neus, de grootte van de neus en een aantal andere parameters.

Ik ben ambachtelijke brillenmaker geworden omdat de vraag naar brillen op maat en gepersonaliseerde monturen toeneemt. Aangezien ik creatief, vernuftig en manueel aangelegd ben, is dit beroep voor mij weggelegd. Het is ook een gevarieerd beroep: paramedisch, technisch, creatief, manueel en commercieel.

Ik ben opticien van opleiding, maar brillen leren maken staat in België niet langer op het programma. Om het beroep te leren, trok ik naar de Jura bij de ‘Meilleurs Ouvriers de France en Lunetterie'. De ‘Maîtres Lunetiers' zijn ondertussen al gepensioneerd, maar ze staan nog altijd te springen om hun knowhow en passie door te geven.

De klanten en voorbijgangers kunnen mij achter de etalage aan het werk zien. Ik heb zelfs een periscoop gemaakt waarmee het mogelijk is om mij te volgen als ik in mijn werkplaats in de kelder onder de winkel aan de slag ben.

Ik heb helemaal niets te verbergen, in tegendeel. In mijn winkel aan de Zavel in het hart van Brussel wil ik graag tonen hoe ik uw bril van a tot z maak.