Hugo Valcke

Luthier in Waarmaarde

www.hugovalcke.be, www.aumo.be

In het kleine dorp waar ik als kind opgroeide, kreeg ik wat triplex-hout van de schrijnwerker met de strenge boodschap : niet verspillen. Afval bestond toen immers niet. Ik zaagde, timmerde en lijmde naarstig kleine huisjes ineen  in mama’s keuken en living. 

Rond mijn 15e  kreeg ik een eerste gitaar, weliswaar een onding vol gebreken, maar het was een goede start. Knutselen en muziek werden passie en beide werelden ontmoetten elkaar in het herstellen en bouwen van muziekinstrumenten, eerst als hobby en wat later als beroep vanuit een gedreven interesse voor handwerk en instrumenten. Ik ontmoette veel talentvolle ambachtsmensen uit allerlei domeinen die mij als mentor op weg hielpen.

Rond 1900 werden prachtige instrumenten gebouwd en deze werden mijn grote voorbeeld en inspiratie. Met de liefde voor hout en eerlijke materialen, traditionele technieken en esthetische vormgeving als leidraad worden in mijn atelier gitaren, mandolines en banjo’s gebouwd en hersteld in nauw overleg met de opdrachtgever. Elk instrument draagt daarom een persoonlijk en uniek karakter.

Aanvullende moderne technieken  - wat een boeiende tijd voor creatieve mensen! - verruimden de mogelijkheden in het atelier en hieruit ontstond een reeks unieke modelbouw-ontwerpen, gemaakt met diverse materialen en telkens gebaseerd op authentieke Belgische voorbeelden zoals huisjes, boerderijen en dorpen en kleine personages… net zoals vroeger in moeders keuken. 

In je ambacht en je dagelijkse bezigheid,  jezelf terugvinden, het is af en toe, bijna de hemel op aarde.

Terug naar de

10 laureaten >