Hans Keters

Scheepstimmerman

in Oostende

www.shipyard-lowyck.be

Publieksprijs

2014

Uw schip, onze passie...

 

Hans Keters is geboren te Veurne op 26 januari 1966. Hij volgde een opleiding ingenieur avionica en werkte tien jaar in de ICT-sector met als laatste werkgever het befaamde Lernout & Hauspie. Hij is van jongs af aan reeds bezeten door alles wat met boten en zeilen te maken heeft en bij de teloorgang van L&H besloot hij om de “virtuele” ICT wereld te verlaten en via een sprong in het onbekende wilde hij iets echt tastbaar maken.

De overname van scheepstimmerwerf Lowyck & Zn bvba gebeurde in 2001, in het begin met een vennoot. Lowyck blijkt al vlug een pareltje te zijn dat zich niet enkel bezighoudt met interieurinrichting van schepen maar ook de kennis van een eeuwenoud ambacht in huis heeft, namelijk dat van scheepstimmerman. Het is een met uitsterven bedreigd ambacht maar Lowyck doet er alles aan om het zo levendig mogelijk te houden. De laatste jaren bouwden ze een 41m lang galeischip voor Genua, restaureerden ze een garnalenvisser voor Navigo in Oostduinkerke en vernieuwden ze heel wat houtwerk op de Mercator.

Momenteel zijn ze bezig aan de restauratie van een William Fife 64 voet zeiljacht en de bouw van een 11m lange Bantry Bay gig voor de vzw Carolus Quinto in Gent. Met de klassieke scheepsbouw alleen kan de onderneming niet overleven en dus bieden ze ook diensten aan die de “normale” jachtwerven doen zoals onderhoud, herstellingen, winterberging en verder ook nog de interieurinrichting van professionele schepen.

De voornaamste troeven van ons bedrijf zijn onze arbeiders en onze passie voor het klassieke ambacht van scheepstimmerman.