Guido Schumacher

Orgelmaker in Eupen

www.orgel-schumacher.be

Ambachtsprijs

2015

Kunst als passie, vakmanschap als roeping.

Wat is boeiender dan zelf een muziekinstrument te maken uit hout, tin, lood en schapenhuiden?

Iedereen die ons orgelatelier betreedt, raakt betoverd door de complexiteit van deze “muziekmachines”. Het orgel wordt heel terecht ook wel eens de “koning onder de instrumenten” genoemd. Het is altijd een magisch ogenblik als een muzikant, na honderden of duizenden uren noeste arbeid, eindelijk de klankkleur van het instrument voor het eerst laat weerklinken.

Ik ben al dertig jaar orgelspeler en sta aan het hoofd van de ambachtslui in de Manufacture d'orgues Schumacher. Deze orgelmaker is de grootste werkplaats van het land en zag al meer dan 400 nieuwe en gerestaureerde instrumenten de deur uitgaan. Vaak gaat het om beschermde historische instrumenten. De klanten van Schumacher vind je tot in Letland en Japan terug.

Voor het maken van een orgel zijn er veel verschillende ambachten nodig: houtbewerking, beeldhouwen, mechanica, metaalbewerking voor de buizen, vergulding en polychrome beschilderingen.  En uiteraard moet het instrument ook op technisch en geluidsvlak ontwikkeld worden. Maar uiteindelijk is het de orgelspeler die het instrument bespeelt en zo een eigen klant bezorgt.

Elk orgel dat ons atelier verlaat, heeft een eigen persoonlijkheid die het resultaat is van de combinatie van de oude traditionele ambachten , onze knowhow, moderne technieken en een artistieke flair. We worden altijd met andere uitdagingen geconfronteerd: een reconstructie in een historische stijl, het maken van een klassiek orgel met een hedendaags uiterlijk… Als we een instrument restaureren, moeten we natuurlijk het werk van onze voorgangers respecteren. We proberen altijd hun geest en gevoeligheden zo goed mogelijk te begrijpen.