Frederic Maene

Pianobouwer en -technicus in Ruiselede

www.atelierchrismaene.be

Publieksprijs

2013

Exportprijs

2013

Een pianoatelier waar traditie en innovatie hand in hand gaan.

In 2004 ging Frederic Maene, schrijnwerker van opleiding, van start in het pianoatelier van zijn vader, Chris Maene. De liefde voor techniek is er altijd geweest en net zoals zijn vader is hij zijn hele leven omringd geweest door klavierinstrumenten. Het was dus evident dat hij, samen met zijn broer Dominique, in de voetsporen zou treden van zijn vader en uiteindelijk ook piano’s zou bouwen en restaureren. Terwijl hij aanvankelijk vooral moderne piano’s reviseerde, raakte hij na verloop van tijd steeds meer geïntrigeerd door de bouw en restauratie van historische instrumenten.

In het atelier worden replica’s van historische instrumenten zoals fortepiano’s en klavecimbels gemaakt. Via deze replica’s maakt het atelier beroemde klavierinstrumenten van toen toegankelijk voor het grote publiek. Tijdens de bouw ervan worden authentieke materialen en historische bouwmethodes gerespecteerd.

De instrumenten van hun atelier zijn bekend tot in de verste uithoeken van de wereld. Zo staan enkele van hun instrumenten in Parijs, Moskou, New York, Hong Kong, Sydney, Montréal…