Vitrine2022_bannersite.jpg
c1fea270c48e8079d8ddf7d06d26ab52-1640789587.jpg

LUBAY

Francotte Soho

Plantaardige lederwaren

Sinds de oprichting in 2021 is het de missie van Lubay om ethiek en esthetiek te combineren door duurzame handtassen en accessoires te ontwerpen, bedacht en vervaardigd in Bièvre in de Belgische Ardennen.

 

Een ontwerp zonder materiaal van dierlijke oorsprong en met een zo gering mogelijke impact op het milieu, met respect voor dieren, mensen en de planeet. Het assortiment omvat handtassen, rugzakken, portefeuilles, pochettes, enz. gemaakt van piñatex (gemaakt van vezels van ananasbladeren, die worden beschouwd als afval van de teelt van de vrucht) en kurk (geoogst in Portugal).

 

Achter Lubay staat Soho, die tot de komst van covid muzikant was en vooral toerde. Lubay is geboren uit een behoefte om een andere richting in te slaan, waarbij creativiteit in een andere vorm, de belangrijkste drijfveer is. Lubay is een lederwarenbedrijf op plantaardige basis, gebaseerd op made in Belgium, eco-verantwoordelijkheid en ethiek. Een discipline waarin het erom gaat een zeer bijzondere manier van werken te vinden, tussen klassieke lederwaren en naaien.

Ontdek het bezoek van de werkplaats

Soho begon iets meer dan zes maanden geleden professioneel te werken, als gevolg van een omscholing na de gezondheidssituatie, maar zij naait al enkele jaren.

 

In het hart van het dorp Bièvre ontwikkelt zij haar merk "Lubay", waarvan de naam afkomstig is uit de Filippijnen. Soho maakt in haar huis tassen, portefeuilles, computerkoffers en zakjes van kurk en Pinatex - cellulaire vezels gewonnen uit ananasbladeren. Patronen, rollen stof en andere accessoires worden toegevoegd aan de zakken met kleuren, waarvan de verschillende tinten worden verkregen door te baden in natuurlijke pigmenten, in het atelier dat wordt omzoomd door een vijver en een avontuurlijke gans.  

Het gebruik van doordachte materialen is een belangrijke filosofie voor Soho, dat ervoor zorgt dat het consequent is in deze eco-verantwoordelijke aanpak tot aan de voering en gespen van haar tassen door lokale of Europese productie te kopen. 

De burgemeester, een wethouder en enkele leden van het comité, die nieuwsgierig waren naar dit alternatief voor leer, kwamen het werk van de winnaar bekijken en toekomstige samenwerkingen bespreken.

Focus op de pers...

lubay1.JPG
lubay3.JPG
lubay2.JPG

Une Namuroise coup de

coeur de la Vitrine de l’Artisan ...

Maroquinière, floricultrice, confiseuse… :

4« La Vitrine de l'Artisane » met

en lumière nos artisanes belges ...

Soho Francotte, remplacer le cuir

des sacs par des feuilles d’ananas ...