Euphrasie Berthe-Mbamba

Chocolatier in Schaltin

www.sigoji.be

Het kleine meisje en de boon.

 

Door de spleet in de muur kijkt het meisje naar haar opa die de bonen openspreidt. Hij streelt ze, sorteert ze en kauwt erop om er nibs van te maken waarvan de smaak nog lang in zijn mond zal nazinderen. De boon, net alse en verliefde vrouw, neemt dan de zon in ontvangst en laat zich bruinen.

 

In de verte naderen de ‘alleseter’ varkens met hun snuiten. Het kleine meisje komt uit haar schuilplaats en jaagt ze weg. De boon kan ongestoord blijven drogen. Over een paar weken zal opa een paar zakken op zijn fiets laden en naar de markt gaan. Hij zal zonder terugkeren.
Ze zal vragen "Maar waar is het ‘Cačak’?”, en hij zal zeggen: “ver weg van ons, zodat we goed vlees kunnen hebben''.
En steevast zal het meisje antwoorden: “Maar ik hou niet van vlees.”

Vandaag is het kleine meisje een vrouw geworden, en ze is herenigd met haar boon.
Ze weet nu waar de boon verdween: naar het land waar de boon chocolade wordt.

 

Ik ben Euphrasie M’Bamba en dit is mijn verhaal. Na een MA in vertaling Engels/Duits/Nederlands en werk bij verschillende organisaties, besliste ik terug te keren naar mijn roots, en voor mijn passie, chocolade, te gaan leven. Dankzij een Cefor opleiding en training bij Callebaut leerde ik het hele proces, van grondstof tot verwerking. In november 2014 richtte ik Sigoji op, een samentrekking van Siméo Ugo (mijn snippets) en goji bessen (mijn energie-ingrediënt). Ons doel is om unieke chocolade te creëren die de cultuur van de Belgische verwerking combineert met de kwaliteit van de grondstoffen van mijn geboorteland.

Mijn ambitie is om ​​gezond plezier te verschaffen.