Esther Van Schuylenbergh

Textielontwerper, wever in Gent

www.esthervanschuylenbergh.be

Esther Van Schuylenbergh leerde de basis van het handweven tijdens haar opleiding Textielontwerp aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Na een stage bij Hélène Dashorst in Amsterdam, en enkele jaren zelfstudie startte ze haar eigen ontwerpstudio in Gent, waar ze op een ambachtelijke manier interieurtextiel ontwerpt aan het handweefgetouw.


In haar atelier onderzoekt ze de mogelijkheden van draad en binding, om zo tot nieuwe structuren en experimenten te komen die achteraf in grotere oplage geproduceerd en toegepast kunnen worden. Enerzijds worden er weefstalen ontwikkeld voor de industrie, anderzijds biedt het weefgetouw de mogelijkheid om exclusieve stoffen te weven op maat van de klant.


"De traagheid van handweven zet aan tot reflectie, het geeft mij ruimte om te observeren en te ontdekken. Op die manier kom ik tot doordachte en vernieuwende ontwerpen."


Haar werk voor de industrie maakt dat ze kan leven van haar ambacht. Esther is er van overtuigd dat ze een meerwaarde kan bieden aan de industrie met haar ambachtelijke werkmethode. Door rechtstreeks in contact te staan met het materiaal krijgt ze inzicht in complexe bindingen en patronen. Ze tast de grenzen af van wat mogelijk en onmogelijk is op het getouw, zowel manueel als industrieel.

Terug naar de

10 laureaten >