Els Vansteelandt

Edelsmid-ontwerper in Brussel

www.elsvansteelandt.be

Smeden met stijl. Schaduwen van eeuwige vormen en technieken.

Els Vansteelandt (°1961) vestigde zich in 1997 als zelfstandig edelsmid. Ze ontwerpt zowel juwelen als kunstobjecten. Haar werk wordt tentoongesteld in verscheidene binnen- en buitenlandse galerieën en musea.
Haar artistieke projecten krijgen zowel vorm in haar thuisatelier in de Brusselse groene rand als in een open atelier met eigen verkoopruimte in het bruisende centrum van deze stad, een creatief ideeënlaboratorium dat zij deelt met haar collega Sophie Heymans.


Ik kijk rond, observeer en laat mijn gedachten de vrije loop. Hieruit ontstaat een nieuwe vormtaal. De emotionele impulsen die tot ontwerpen aanzetten, leiden mij meteen naar het edelmetaal. Ik maak nooit een vast plan of een gedetailleerde tekening.
Experimenterend met het edelmetaal ontstaat het definitieve ontwerp. Zilver en goud zijn voor mij boeiende materialen die me aanzetten tot onderzoeken en ontdekken. Zo kom ik soms tot verrassende resultaten: een armband die enkel sluit door de spanning van het metaal, een oorbel die me inspireert tot het maken van een zilveren luster…


Aanvankelijk richtte Els zich bijna uitsluitend op het ontwerpen en maken van juwelen in haar ondertussen kenmerkende stijl. Later kwamen daar ook design- en kunstobjecten bij. Ieder voorwerp is een uitgebalanceerd stuk, zonder franje of overdaad. De esthetische essentie van de vorm beantwoordt aan de functionele eenvoud ervan en is het resultaat van een doordacht scheppingsproces, gekoppeld aan een gedegen stielkennis. Vanuit deze invalshoek zijn haar juwelen, naast functioneel sieraad, stuk voor stuk kleine kunstwerken.

     


Els wordt veelvuldig uitgenodigd om haar werk voor te stellen, en niet alleen in België. Galerieën en musea in Zweden, Denemarken, Luxemburg, Duitsland, Spanje, Portugal en Nederland stellen haar ontwerpen tentoon.


Sinds 2001 wordt ze erkend door ‘Design Vlaanderen' en werden stukken van haar hand opgenomen in permanente kunstcollecties. Ze werd geselecteerd voor de fel begeerde Henry van de Velde Award in België, de World Best Design Exchange in Seoul en al twee maal voor de German Silver Triennial een wedstrijd en reizende tentoonstelling.
In 2010 opende Els een eigen verkoopruimte en ontmoetingsplaats in het kloppende hart van Brussel.