Charlotte Simonis

Textielontwerpster in Elsene

www.charlottesimonis.com

W.O.L.F. , Weaving out of love for the future.

W.O.L.F. is een project van Charlotte Simonis waarmee ze afval opwaardeerde tijdens haar Master in Textiel Design en dat nog altijd doorloopt.

Het weefproject is gericht op de opwaardering van afval. In een eerste fase richtte Charlotte zich op plastic zakken. Deze ondankbare, maar alomtegenwoordige materie zorgt voor de nodige vervuiling en is erg zichtbaar als het in de natuur achterblijft. De uitdaging bestond erin om dit materiaal in een nieuw en modern weefsel te transformeren. Zo wordt de levensduur van enkele uren of minuten tot meerdere jaren verlengd: een nieuwe grondstof op basis van minstens 90% gerecycleerd materiaal ziet hier het daglicht.
Het is artisanale arbeid waarbij zowel het vervaardigen van de draad als het weven zelf helemaal met de hand gebeuren.
De zakken krijgt ze van haar kennissen, klanten en zelfs van kringloopwinkels. Het zoeken naar zakken bezorgt haar ook nieuwe ideeën die ze in de weefsels verwerkt.

Charlotte bewandelt een esthetische zoektocht en aarzelt niet om andere draden te gebruiken om voor contrast, kleur of glitter te zorgen of om een en ander weer af te zwakken. Daarvoor gebruikt ze her en der bijeengesprokkelde schatten. Sommige materialen zijn nieuw maar wel 100% biologisch zoals het linnen of katoen dat ze gebruikt.

Bij het weven gebruikt ze al haar knowhow en dankzij haar creativiteit kan ze dit materiaal opwaarderen waardoor het een uniek en hoogstaand gebruiksvoorwerp wordt. De jonge textieldesigner wil ons idee over recyclage bijstellen door de nadruk te leggen op de schoonheid van het eindproduct en de talloze mogelijkheden van de materialen om ons heen.

Vandaag gebruikt ze plastic zakken, en morgen… “The sky's the limit” voor Charlotte.