Alexandre Detournay

Ontwerper – Fabrikant van verlichting in Belgische blauwe hardsteen in Doornik

www.alexdetournay.be

Al van jongs af aan droomde ik er van om iets nieuws te scheppen en daar mijn beroep van te maken. Het vergde heel wat doorzettingsvermogen, maar mijn droom is werkelijkheid geworden: ik ontwerp en vervaardig verlichtingsornamenten in arduinsteen. Tien jaar geleden heb ik mijn passie voor verlichting en fascinatie voor de Belgische blauwe hardsteen gecombineerd. Het resultaat was mijn eerste verlichtingsornament in arduin.
Sindsdien heb ik altijd zin gehad om hiermee verder te gaan.

Ondertussen heb ik onder de merknaam Alex Detournay een dertigtal verschillende modellen (lichtpunten, toepassingen…) in een minimalistische en hedendaagse stijl uitgewerkt. Elk model is een globaal concept dat zowel functioneel, duurzaam en ecologisch als esthetisch hoogstaand moet zijn. Mijn verlichtingselementen maak ik volledig met de hand. Om ze duurzaam bestand te maken tegen weer en wind gebruik ik enkel hoogstaande materialen. Vooraleer ik met de materialen in mijn atelier aan de slag ga, inspecteer ik de arduinblokken uiterst grondig. Pas als ze de test doorstaan, begin ik ze te verzagen en te polijsten. Ik heb ook een uniek bevestigingssysteem in inox ontworpen waardoor mijn verlichting snel en efficiënt geïnstalleerd kan worden.
Voor de lichtbron zelf gebruik ik opaal plexiglas: dat is erg stevig, bestand tegen het Belgisch klimaat en verstrooit het licht erg goed.